Diverse, Hus och trädgård, Nyheter, Upplevelser och resor

Tips då du ska köpa lampa för olika armaturer

Tycker du det är svårt det där när ska köpa en lampa till en viss armatur där hemma? Misströsta inte, vi tipsar dig här i denna artikel hur ska tänka kring köpet av lampa. Ett annat bra tips är att du kan köpa lampor på https://www.lamp24.se/. De har även armaturer av olika slag!

Det du ska kolla på till att börja med, det är lampans bas och huva. För det är ju så att alla lampor inte passar alla armaturer. Lampor kommer idag med baser som har både olika storlekar och former. Så kontrollera först vad det är för basmodell som passar din armatur. Sedan är det bra att även tänka på vad för modell och vad för storlek den ska ha. Ska lampan synas helt eller delvis under huvan?

Hur starkt ska ljuset vara?

Det är även bra att fundera på mängdens ljus, som har att göra med lampans lumen-värde. Detta värde talar om hur starkt ljuset är. Så utgå från vad det är du ska ha lampan till. Förr var det främst watt man skulle hålla koll på, men det måttet visar bara lampans kraft och elförbrukning.

Hitta rätt färgtemperatur

Idag är det även så att olika lampor har olika färgtemperatur och det styr hur varmt eller kallt ljuset är. Det som avgör ljusets färgtemperatur är Kelvin-värdet. Ju lägre Kelvin det är, desto varmare ljus på lampan.

Satsa på en energieffektiv lampa

En lampa idag bör vara energieffektiv. En sådan lampa är LED. Fördelen med LED lampor är att de håller länge, de förbrukar lite energi samt att de blir inte särskilt varma. Sedan är de även helt fria från kvicksilver, så de är miljövänliga med! En LED lampas livstid brukar ligga på 25 000 timmar. Det är stor skillnad mot en vanlig glödlampa som hade 1000 timmar.

Fundera på om din lampa ska ha andra egenskaper

Lampor kan även komma med andra funktioner. Kanske det är så att den ska anslutas till en dimmer? Då är det ju bra att köpa en dimbar lampa. Oftast är de flesta det, men kontrollera det före, genom att läsa på förpackningen.

Sedan finns det ju även så kallade smarta lampor. Dessa gör att du kan styra dem och dess färger via din telefon. Idag har det kommit allt mer smartare lösningar för hemmet. Som smart belysning.

Hitta rätt lampa

Om det är så att du behöver köpa en viss lampa, eller kanske flera, så är det rätt smart att vända dig till en butik som är proffs på detta med lampor. Som till exempelvis Lamp24. Hos dem finns det en mängd olika varianter av lampor samt att de har flera olika sorters ljuskällor. De har även lampor i form av taklampor, bordslampor, golvlampor, vägglampor, inomhuslampor, utomhuslampor och mycket mer.

Läs gärna på mer om hur du bäst gör en ljussättning av ett rum. Det för att hitta rätt sorts lampa, eller lampor att ha i just det rummet. Det blir snyggast då!